Ihokarvat ja asenteiden muuttuminen

Yhteiskunnan suhtautuminen ihokarvoihin naisen kehossa voi näyttää olevan kiveen hakattu. Kun näemme malleja lehdissä tai mainoksissa, on äärimmäisen harvinaista nähdä heidät muuten, kuin täysin vahattuna, kynittynä ja suittuna. Kun täysin ihokarvattomia naisia esiintyy joka paikassa, on helppo uskoa, että asia on aina ollut näin. Jos perehdymme hieman historiaan, näemme, että muodit ja asenteet eivät ole pysyviä.

Aikojen alussa

Ajatus kehon ihokarvojen poistamisesta ei ollut laajalti tunnettu ennen muinaisia egyptiläisiä. Ennen heitä, on olemassa näyttöä siitä, että niitä on ehkä poistettu rituaalisista tai henkilökohtaisista syistä, mutta sitä ei voitu pitää suuntauksena. Vasta egyptiläisten myötä yhteiskunta omaksui ihokarvojen poiston muotiin. Niin miehet, kuin naisetkin poistivat kaikki ihokarvat kehostaan käyttämällä teriä, sokerointia tai alkeellisia ihokarvanpoistovoiteita. Roomalaiset ottivat myöhemmin tämän käytännön käyttöönsä, joskin molemmissa kulttuureissa se oli ollut paljon yleisempää rikkaiden keskuudessa.

Ajan varjot

Pimeästä keskiajasta on hyvin vähän todisteita ihokarvoituksen poistamisen yleisyydestä puolesta ja vastaan. Viikinkien hautapaikat ovat usein sisältäneet teriä, peilejä ja kampoja, jotka osoittavat, että he pitivät huolta ulkonäöstään ja erityisesti hiuksistaan, joten ei olisi kohtuutonta olettaa, että se olisi koskenut myös ihokarvoitusta. Lähi-idässä oli samaan aikaan myös syntynyt islam, jonka opetuksen mukaan kainalot ja häpykarvat tulisi olla ajeltuja. Voimme siis olettaa, että suuntaus ja tapa ihokarvoituksen poistamiseen, oli olemassa ja voimissaan ensimmäisellä vuosituhannella.

Ihokarvat renessanssin aikana  

Renessanssi taiteessa ihokarvoitus ei näkynyt, jolloin yhteiskunta otti siitä oppia, ja ajan normiksi tuli pitää huolta kehon ihokarvoista. Tämä käy ilmi usein siteeratun taidekriitikko John Ruskinin anekdootista, jonka mukaan hän ei kyennyt panna täytäntöön avioliittoaan järkytyksensä ja vastenmielisyyden vuoksi nähtyään vaimonsa ilmeisesti renessanssittoman alastoman kehon!

1900-luku

Vaikka voimme nähdä, että ihokarvanpoistoon liittyviä muoteja ja trendejä on ollut olemassa aina, vasta 1900-luvulla ihmiset kaikilta elämänaloilta alkoivat seurata niitä. Tärkein syy tähän oli ihokarvanpoistotuotteiden saatavuuden helpottuminen ja aggressiiviset markkinointikampanjat; vuonna 1915, Gillette julkaisi ensimmäisen höylänsä, jota markkinoitiin nimenomaan naisille seuraavalla tekstillä: "Kesämekko ja moderni tanssiminen yhdessä tekevät epämiellyttävien ihokarvojen poistamisesta tarpeellista"!

Ihokarvat tänään (Poissa huomenna?)

Nykyään naiset voivat vapaasti tehdä omat päätöksensä siitä, mitä, kuinka paljon ja kuinka usein he poistavat ihokarvoitustaan. Mikäli haluat päästä eroon ihokarvoista mistä tahansa kehosi osasta on se täysin oma valintasi, eikä se saisi perustua mihinkään muuhun, kuin siihen, mitä haluat tehdä kehollesi. Jos päätät, että osan tai kaikkien ihokarvojen poistaminen kehostasi on juttusi, niin Veet tarjoaa runsaasti ratkaisuja, jotka vastaavat mieltymyksiäsi. Joten mitä tahansa päätät, se tulee olemaan helppo prosessi.